Exposing The Film Apparatus Exposing The Film Apparatus: the Film Archive as a Research Laboratory

[ONLY IN ENGLISCH]

Sleutelteksten film- en mediatheorie Deel 1 : ‘De beginjaren van de film en de tijd van de avant-garde, 1896-1931’

‘De beginjaren van de film en de tijd van de avant-garde, 1896-1931’

Sleutelteksten uit de Film- en Mediakunde dl.2 Sleutelteksten film- en mediatheorie 2: Klassieke en moderne filmtheorie

Het tweede deel van de serie Sleutelteksten in film- en media-theorie is gewijd aan de klassieke en moderne filmtheorie tussen 1945 en 1980. In deze periode ging de aandacht allereerst uit naar de aard en status van de film, gevolgd door interesse in de taal en vertelwijze van de film. Zo bevat dit deel beschouwingen over enkele doorslaggevende ontwikkelingen in de naoorlogse film, waaronder het Italiaanse neorealisme en de Franse Nouvelle Vague, de bloei van Hollywood, en de 'auteurtheorie'.

Infoversum 2015 Hands-On History : Exploring New Methodologies for Media Research, Teaching, and Curating

[ONLY IN ENGLISH]

The Key Debates The Key Debates, on Technē/Technology : Mutations and Appropriations in European Film Studies

[ONLY IN ENGLISCH]
The fourth volume of the international books series The Key Debates, on Technē/Technology / Ed. by Annie van den Oever

Symposium on Film & Media Technologies Symposium on Film & Media Technologies : The Film Archive as a Research Laboratory

[ONLY IN ENGLISCH]

We are proud to present to you the second international Symposium on The Film Archive as a Research Laboratory on December 12 and 13, 2013. We kindly invite you to the lectures, paper presentations, round table discussions, debates and Q&A as well as a special screening of Jean-Luc Godard’s Histoire(s) du Cinéma. EYE Film Institute Netherlands and the Groningen Film Archive will again host the event.

The first day will take place in EYE in Amsterdam; the second day in the University of Groningen.

Mini Symposium on Media Technologies (I) Mini Symposium on Media Technologies (I): An Afternoon on Heidegger

Mini Symposium: Media Technologies (I) – Tweedaags Symposium 12/13 december

Film Archive as a Research Laboratory Symposium The Film Archive as a Research Laboratory

[ONLY IN ENGLISH]

On February 15th 2013, the Groningen Film Archive and the department of Arts, Culture and Media of the Faculty of Arts (University of Groningen) in close collaboration with EYE Film Institute Netherlands and several other partners hosted a symposium on the role of the film archive in current academic film education and research. It was a great opportunity for our research project to participate and present our plan to do ‘experimental media archaeology’  as a means to reconstruct (past) user practices of home movie making.

Symposium The Archive as a Research Laboratory

14 en 15 februari jongstleden heeft het Filmarchief in samenwerking met het EYE Film Instituut Nederland een internationaal symposium georganiseerd, getiteld “The Film Archive as a Research Laboratory.” Het symposium werd georganiseerd en gepresenteerd door Giovanni Fossati, hoofd curator bij EYE, en Annie van den Oever, hoofd van het Filmarchief—voortreffelijke lezingen werden gehouden, waaronder een sensationele van Roger Odin over het fenomeen van de mobiele telefoon en hoe deze ons tot archivisten omdoopt wie moeten selecteren, verwijderen en catalogiseren.

Tentoonstelling De analoge wereld voorbij?

Van dinsdag 6 november 2012 tot 11 januari 2013 heeft het Filmarchief een tentoonstelling over analoge film gehouden in de UB van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier kon men historische filmposters, filmprojectoren, camera’s editors en viewers bekijken. Met de tentoonstelling getiteld De analoge wereld voorbij? wil het filmarchief in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek een overzicht geven van de ontwikkelingen die de professionele en amateurfilm de afgelopen eeuw hebben doorgemaakt.

Voor de catalogus van de tentoonstelling, zie hieronder.