Rijksuniversiteit Groningen / Filmarchief
 
Frida.JPG
Current section:
Section menu:

Filmtijdschriften en -posters

English | Nederlands

Posters


Filmposters behoren tot het publiciteits- en marketingpakket van een film, maar hebben op zichzelf ook artistieke en cultuurhistorische waarde. Vanaf het begin van het ontstaan van de filmindustrie worden filmposters vervaardigd en ontworpen door kunstenaars, wat de artistieke waarde onderstreept. Naast de promotionele en artistieke waarde en functie, heeft een filmposter bovendien als functie dat deze de kijkervaring op voorhand vormgeeft—of, in andere termen gesteld—een filmposter draagt bij aan de framing van de kijkervaring.
Het archief beschikt over een imposante collectie filmposters. Deze collectie bestaat uit een kleine 1500 posters in verschillende formaten. De collectie bevat filmposters variërend van posters gemaakt voor art house films, of voor populaire kinderfilms, tot posters voor blockbusters.

De huidige postercollectie, met een verscheidenheid aan stijlen en ontwerpen, biedt interessante onderzoeksmogelijkheden vanuit verschillende perspectieven en (kunst)disciplines.

De postercollectie is tot stand gekomen door een aantal schenkingen, waarvan die uit het Koninklijk Belgisch Filmarchief in Brussel het meest omvangrijk is. Deze schenking is geïnitieerd door Emile Poppe in samenwerking met Paul Dorchain (bibliothecaris van Cinematek Brussel).


 
To top