Rijksuniversiteit Groningen / Filmarchief
 
theMarshallPlan_875.jpg
Current section:
Section menu:

De filmcollectie

English | Nederlands

Marshallplanpropagandafilms


Marshallplanpropagandafilms werden vlak na de Tweede Wereldoorlog gemaakt, tijdens de periode dat in Europa het zogenaamde European Recovery Program, of Marshallplan actief was. Deze noodhulp van de Verenigde Staten was bedoeld om Europa weer op de been te helpen na de verwoestingen die de Tweede Wereldoorlog aangericht had. De totstandkoming van de films had verschillende doeleinden. Het Europese volk moest meer inzicht krijgen in de werking van het Marshallplan, de voordelen en noodzaak ervan. De films waren bedoeld om zowel op lokaal als (inter)nationaal niveau het volk, maar ook de eigen achterban te informeren. In de documentaires werd onder andere in woord en beeld de inhoud van het plan uitgelegd. De Marshallhulp bestond uit zowel materiële als immateriële zaken, goederen zowel als training. Daarbij werd sterk de nadruk gelegd op het kapitalisme en de ‘American way’ als een systeem dat Europa beter dan ieder ander systeem zou helpen herstellen. De Verenigde Staten probeerden via hun propagandafilms (West)Europa als bondgenoot te werven, ook om de dreiging van het communisme vanuit het Oostblok en Azië te pareren. Het archief beschikt over meer dan veertig 16mm propagandafilms van rond 1950, waaronder (pseudo)documentaires, fictiefilms en voorlichtingsfilms. Daarnaast is er een aantal journaals bedoeld voor het Amerikaanse publiek, om het Amerikaanse publiek, die het plan bekostigden, te overtuigen van het belang van het Marshallplan.

Voor meer informatie over het Marshallplan en Marshallplan films, zie de links hieronder. De Marshallplan Filmografie is opgezet door Linda R. Christenson, met wie het Filmarchief kennis uitwisselt.

De Marshallplanpropagandafilms van het Filmarchief lenen zich uitstekend voor (historisch) onderzoek.

Deze collectie films is onderdeel geweest van de Stichting Vrienden van het Filmarchief van Nijmegen en is derhalve met de schenking van Tjitte de Vries en Ati Mul meegekomen. 
To top