Rijksuniversiteit Groningen / Filmarchief
 
creature-from-the-black-lagoon.jpg
Current section:
Section menu:

De filmcollectie

English | Nederlands

B-films


Uit het brede aanbod van filmmateriaal dat het archief bezit, valt een groot aantal B-films uit de hoogtijdagen van Hollywood. Dit type films is ontstaan uit de overgang van de stomme film naar de geluidsfilm in de late jaren twintig. Onafhankelijke bioscoopexploitanten kozen vaak voor een dubbele formule van projectie van een hoofdfilm en een voorprogramma. Door twee films achter elkaar te vertonen ontstond de behoefte aan relatief korte en goedkope films. Zij vormden het programma voorafgaand aan de hoofdfilm. Deze zogenoemde B-films werden het meest geproduceerde type film in Hollywood tijdens de ‘Golden Age’ in de jaren dertig en veertig.

Het archief beschikt onder meer over de volgende titels in deze categorie: The Big Gamble (1931), Come on, George! (1939), Eyes of the Underworld (1942), The Jungle Princess (1936) en The Right to Romance (1933).

De sub-collectie in het filmarchief heeft al eens gefunctioneerd in onderzoek en wel om het standaard verhaal over de ontwikkeling van de film in de jaren dertig en veertig te nuanceren.

Deze collectie films is onderdeel geweest van de Stichting Vrienden van het Filmarchief van Nijmegen en is derhalve met de schenking van Tjitte de Vries en Ati Mul meegekomen.


 
To top