Rijksuniversiteit Groningen / Filmarchief
 
4107.jpg
Current section:
English | Nederlands

De filmcollectie


De filmcollectie van het Filmarchief bevat 8mm, 16mm en 35 mm films. Er zijn in totaal bijna 3000 films, variërend van Polygoonjournaals, voorlichtingsfilms en documentaires tot animatiefilms en speelfilms. In de collectie bevinden zich zowel klassiekers van Alfred Hitchcock, Sergei Eisenstein, Luis Buñuel en Federico Fellini, als B-films uit de hoogtijdagen van Hollywood. Er is ook een aantal Duitse expressionistische films en Sovjet montage-films. Ook is er een verzameling Marshallplanpropagandafilms. Zij werden na de Tweede Wereldoorlog in Nederland vertoond. Daarnaast heeft het archief een verzameling erotische films geschonken gekregen. Deze collectie beslaat circa twintig 35mm films. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze verschillende films uiteenlopende periodes in de geschiedenis.

De filmcollectie ligt opgeslagen in een aparte opslagruimte van het archief. Hier kunnen studenten en docenten op aanvraag films inzien om deze op de montagetafel te bekijken of er mee te werken. Voor meer informatie over de mogelijkheden, neem contact op met de beheerder.

Een deel van de catalogus is destijds al door de Stichting Vrienden van het Filmarchief als inventaris online gezet. Daarnaast is er in 2011 een inventaris gemaakt door het Filmarchief in zijn huidige vorm.
Marshallplanpropagandafilms
B-films
Polygoonjournaals 
To top