Rijksuniversiteit Groningen / Filmarchief
 
Celluloid-aangetast_0.jpg
Current section:
Section menu:

De apparatencollectie

English | Nederlands

Montagetafels


Traditionele montagetafels werden decennia lang louter gebruikt voor de professionele montage van film door regisseurs en editors. In het filmarchief worden ze echter ook gebruikt voor onderzoek.

Deze tafels beschikken doorgaans over apparatuur als spoelen, een beeldscherm, een splicer en een synchroniser, alles op één tafel gemonteerd. Montagetafels werden veelal gebruikt voor het editen van 16mm en 35mm film. Populaire merken zijn onder meer Steenbeck, KEM en Moviola.

Het archief beschikt momenteel over drie montagetafels, welke alle drie nog reparaties behoeven om weer werkzaam te worden. Daarnaast verwacht het archief op korte termijn een werkende montagetafel als gift van Dr. Emile Poppe te mogen aanvaarden. Dit is een zeer welkome donatie aangezien een werkende montagetafel een zeer waardevolle plaats in het archief kan innemen, maar reparaties aan de tafels die ze al in bezit heeft, ontzettend vakspecifiek en daardoor kostbaar zijn. Voor een toelichting op de significantie van een montagetafel, zie 'Gebruik in onderwijs en onderzoek.'

De drie montagetafels zijn onderdeel geweest van de collectie van de Stichting Vrienden van het Filmarchief van Nijmegen en zijn via deze weg in het bezit gekomen van het Filmarchief.


 
To top