Rijksuniversiteit Groningen / Filmarchief
 
apparaten.jpg
Current section:
English | Nederlands

De apparatencollectie


De apparatencollectie bevat enkele honderden apparaten. Hieronder vallen bijna 100 filmcamera’s, circa 75 filmprojectoren van diverse formaten, drie montagetafels, circa dertig editor-viewers en tientallen fotocamera’s. Bovendien bezit het archief toverlantaarns met bijbehorende handbeschilderde glasplaten en een aantal andere (replica’s van) pre-cinematografische apparaten, zoals een thaumatrope en een praxinoscoop. Verder is er ook andere filmapparatuur, waaronder luidsprekers, lampen en een collectie lenzen.

De grote collectie aan apparaten biedt de mogelijkheid tot hands-on onderwijs en onderzoek, waardoor het archief tevens als laboratorium dient waar studenten de geschiedenis van film en media met eigen ogen kunnen zien en via de apparatuur kunnen ervaren.

Voor een online database van een deel van de apparatuur - met name filmprojectoren en filmcamera's - zie hieronder. Daar vindt men fotografische afbeeldingen van de afzonderlijke objecten in de collectie, met zo nu en dan een beschrijving van het object.

De collectie apparaten is grotendeels onderdeel geweest van de Stichting Vrienden van het Filmarchief van Nijmegen en is derhalve met de schenking van Tjitte de Vries en Ati Mul meegekomen. Ook is een deel van de apparaten geschonken door EYE Instituut—partner van het archief.
Montagetafels
Filmprojectoren
Filmcamera's
Overige 
To top